Rabu, 26 Mei 2010

MINGGU PANITIA BAHASA INGGERIS & SAINS

Program ini diadakan bertujuan untuk meningkatkan penguasaan murid dalam matapelajaran Bahasa Inggeris, di samping memberi keyakinan dan peluang kepada mereka untuk menonjolkan bakat di dalam pertandingan-pertandingan yang disertai mereka.

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan ialah Spelling, Word Maze dan Reciting Nursery Rhymes yang melibatkan penyertaan murid-murid daripada Tahun 1, 2 dan 3. Manakala bagi murid-murid Tahun 4, 5 dan 6 aktiviti-aktiviti yang dijalankan ialah Word Building , Book Mark dan Spelling Bee.

Sambutan yang diterima daripada murid-murid sepanjang Minggu Panitia Bahasa Inggeris berlangsung amatlah menggalakkan. Setiap aktiviti telah dapat dijalankan dengan jayanya dan berjalan lancar seperti yang dirancangkan. (Laporan oleh Pn. Murni Sujangi)

Minggu Panitia Sains telah dijalankan pada 26 hingga 30 April 2010. Minggu Panitia di bawah anjuran Unit Kurikulum dan Pusat Sumber adalah salah satu aktiviti panitia yang menarik minat murid dalam pembelajaran Sains selain daripada proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas.

Minggu Panitia Sains telah dirasmi oleh Pn. Hjh Masirah binti Rahmad, Guru Besar SK Dusun Tua. Aktiviti pelancaran dan perasmian telah dijalankan pada waktu perhimpunan rasmi iaitu pagi Isnin. Murid tahun 5 di bawah pimpinan En. Muhd Ismadi Damsuki telah mempersembahkan simulasi yang berkaitan dengan proses pengembangan dan pengecutan bahan.

Sesuai dengan objektif Panitia Sains, beberapa aktiviti dijalankan, antaranya ialah ‘ puzzle’ untuk tahun 1, ‘Science is fun’ untuk tahun 2 dan 3, ‘Science recreation’ untuk tahun 4, “Science glossary” untuk tahun 5 , dan buku skrap untuk tahun 6. Bagi acara kumpulan tahap satu menjalankan aktiviti ‘Word science’ manakala ‘Science fact’ untuk tahap 2.

Kedudukan pemenang bagi setiap aktiviti adalah daripada tempat pertama hingga tempat kelima. Manakala aktiviti kumpulan pula, pemenangnya bermula tempat pertama hingga ketiga. Penglibatan murid di dalam setiap aktiviti amat menggalakkan.

Keseluruhannya aktiviti Panitia Sains telah dapat dijalankan dengan lancar dan berkesan. Ini adalah kerana daripada aktiviti ini minda murid telah dapat dicungkil bagi memberi keyakinan kepada mereka untuk mengukuhkan fakta asas sains serta beberapa kemahiran proses sains. Ini dapat dilihat daripada penglibatan murid di dalam aktiviti seperti ‘Science fact’ dan science glossary’ di mana murid berlumba-lumba mencari maklumat fakta sains dan mendapatkan ejaan yang betul.Aktiviti seperti ini talah dapat memberi pengukuhan pembelajaran sains mereka di mana murid lebih mudah mengingat dan memahami.

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang aktiviti yang disediakan. Ribuan terima kasih kepada semua Ahli Jawatankuasa yang terlibat secara langsung atau tidak sepanjang aktiviti dilaksanakan dan sesungguhnya apa yang baik itu datangnya daripada Allah, yang buruk itu datangnya daripada kami. (Laporan oleh Pn. Mazlina Idris)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SELAMAT BERTEMU DAN BERTAMU DI DUSUN TUA..

Salam persaudaraan buat para pengunjung blog Hal Ehwal Murid, Sekolah Kebangsaan Dusun Tua. Blog ini diwujudkan bagi memuatkan berita hal ehwal murid sekolah ini. Semoga dengan paparan yang diberi, sedikit sebanyak dapat menghebahkan aktiviti dan berita berkisar sekolah, di samping diharapkan turut merapatkan hubungan ibu bapa penjaga murid dengan warga kerja sekolah. Selamat membaca..